Zwanger en afslanken

Help! Ik ben zwanger en ik wil gewicht verliezen. Is het verstandig om af te slanken in mijn huidige situatie?

Afvallen tijdens zwangerschap

Vandaag de dag wordt via de reclame industrie en de mode vaak gepropageerd dat je slank tot mager moet zijn, terwijl sommige rondingen typisch vrouwelijk zijn. Gevolg is dat vrouwen zich vaak te dik vinden, terwijl deze vrouwelijke rondingen geen enkel gevaar voor de gezondheid of het verloop van de zwangerschap vormen. Als je zwanger bent is het dus ook absoluut niet nodig om je in te houden met eten. Daarentegen is het wel slim om bewust met voeding om te gaan. Vrouwen met ernstig overgewicht maken 2 tot 3 keer meer kans op complicaties tijdens de 9 maanden zwangerschap dan slanke vrouwen.

Het belang van gewicht verliezen als je zwanger bent.

Complicaties die moeders kunnen ervaren zijn: arteriële hypertensie, infectie van de urinewegen, aderontsteking, diabetes en mogelijk de noodzaak een keizersnede.
Complicaties die baby’s kunnen overkomen: aangeboren afwijking, premature geboorte, te hoog geboortegewicht.

Relaxen is ook gezond en goed voor het afslanken!

Deze opsomming is uiteraard niet bedoeld om je te demotiveren, want het grootste deel van de zwangerschappen verloopt en eindigt succesvol. Maar bij ernstig overgewicht doe je er wel het beste aan iets van een verloskundige of gynaecoloog te bezoeken. Daarnaast is het raadzaam om vanaf de start van je zwangerschap je eetgewoonten goed in de gaten houdt, zodat de risico’s zoveel mogelijk beperkt worden. Wanneer je gaat eten wat je wilt zonder mate, dat je na de zwangerschap de extra kilo’s niet meer kwijtraakt, gemiddeld worden vrouwen namelijk zo’n 4 kilo zwaarder per zwangerschap. Als je overgewicht hebt, dan is het verstandig om tussen de 6 en 11,5 kilo aan te komen tijdens het verloop van je zwangerschap. Dit gewicht komt overeen met de factoren die nodig zijn voor de groei van je baby (vruchtwater, baarmoeder etc.), terwijl je eigen lichaamsvet niet toeneemt of zelf iets minder wordt. Pas dus voldoende op met diëten bij een zwangerschap, ook wanneer je overgewicht hebt, je kunt hiermee de ontwikkeling van de foetus in gevaar brengen of bevallen van een onvoldragen of hypotrofisch kind.

Gewicht verliezen na de bevalling

Wel of geen dieet bij zwangerschap?

Een dieet is absoluut af te raden wanneer je slank of mager bij aanvang van een zwangerschap. Het gevaarlijke hieraan is dat je baby risico loopt te mager, te klein of te zwak te blijven. Zelfs op latere leeftijd , tijdens de volwassenheid heeft je baby dan meer risico op diabetes, hoge bloeddruk of overlijden ten gevolge van een hartafwijking. Je kunt concluderen dat het alleen verstandig is om af te vallen tijdens de zwangerschap, als je voor aanvang al (ernstig) overgewicht had, of wanneer je teveel in gewicht toeneemt tijdens de zwangerschap geconludeerd door een specialist.

Afslanken na de bevalling.

Na de zwangerschap kun je nog iets afvallen door borstvoeding te geven. Vrouwen die 2,5 maand na de bevalling nog borstvoeding geven, vallen gemiddeld een kilo meer af dan vrouwen slechts 10 dagen borstvoeding geven. Wanneer je zwangerschap is beëindigd worden vetreserves namelijk naar de borsten vervoerd, die bijdragen aan de melkproductie. Wanneer je borstvoeding geeft, is het ook niet aan te raden te diëten of tenminste veel eiwitten en calcium te consumeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *