Meisjes en afvallen in de puberteit

In de puberteit maken kinderen een versnelde ontwikkeling door: kinderen groeien en de spier- en de vetmassa van het lichaam ontwikkelen zich. Dit proces verkoop bij meisjes anders dan bij jongens, want bij jongens ontwikkelen met name de spieren zich. Echter, bij meisjes ontwikkelt zich vooral het vet percentage, op 15 jarige leeftijd beginnen meisjes de jongens in te halen in de mate van lichaamsvet. Bij beiden geslachten concentreert het vet zich in het onderlichaam tot aan het einde van de puberteit, daarna zal de concentratie vet zich bij mannen verplaatsten naar het bovenlichaam, bij vrouwen blijft dit in het onderlichaam. Pubermeisjes moeten vaak erg wennen aan hun nieuwe lichaamsvorm en vinden zich daardoor vaak te dik, terwijl ze vaak een gewicht hebben die normaal is voor hun leeftijd.
Gevoelig als meisjes zijn voor het schoonheidsideaal, kunnen ze besluiten om te gaan afvallen. Deze meisjes zijn niet meteen anorectisch, maar ze investeren wel heel veel van zichzelf in hun lichaam en hun eetgewoonten. Bij jongens komt dit niet tot nauwelijks voor. Lijnen kan moeder en dochter dichter bij elkaar brengen, maar kan ook een tegengesteld effect hebben. In sommige gezinnen kan dit tot heftige discussies of ruzie leiden, maar psychologen adviseren met de zachte hand op te treden, want wanneer het escaleert kan dit leiden tot anorexia nervosa.

De puberteit is tevens een tijd waar de behoefte naar energie erg groot is, zowel voor het groeiproces en allerlei bezigheden waarvoor lichamelijke inspanning nodig is zoals sport. Het is daarom ook niet aan te raden langzame suikers te eten. Daarnaast moet rekening worden dat in de puberteit de botten groeiende zijn en daardoor veel behoefte is aan calcium. Per dag moet je daarom 3 keer een zuivelproduct nuttigen eventueel te vervangen door een calciumsupplement. Wanneer de eerste menstruatie is opgetreden heeft het lichaam tevens meer behoefte aan ijzer. Sommige meisjes worden tijdens hun puberteit vegetariƫr en riskeren daardoor bloedarmoede. Als je wil afvallen als pubermeisje, bedenk je dan goed dat een vermageringsdieet een middel is om gewicht te verliezen, maar geen doel op zich. Dat wil zeggen dat elk dieet zijn regels heeft, maar je bent zelf het referentiekader, jij bent degene die de beslissingen neemt. Als je wilt afvallen, dan zul je bepaalde producten moeten laten staan, maar voel je absoluut niet schuldig wanneer je zin hebt in een bepaalde maaltijd en deze nuttigt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *