Hoe werkt het Atkins dieet?

Wat is nu precies het Atkins dieet? Om erachter te komen hoe het Atkins dieet in elkaar zit heb ik dit artikel ontwikkeld. Binnen dit artikel leg ik precies uit hoe het Atkins dieet werkt en wat de voor- en nadelen aan het Atkins dieet zijn.

Wat is het Atkins dieet?

Het Atkins dieet is een dieet dat nog niet zolang bestaat het Atkins dieet is bedacht door een dokter en ontwikkeld door de ervaringen die deze dokter heeft gehad bij het verliezen van gewicht. Door deze lange ervaring als dokter is hij er uiteindelijk achtergekomen hoe je als mensen op een zo veilig mogelijk manier gewicht kunt verliezen. Bij het Atkins dieet gaat het erom dat het lichaam van de verbranding van koolhydraten overgaat op het verbranden van vet. Omdat het lichaam normaal koolhydraten verbrand en vervolgens pas aan het lichaamsvet gaat beginnen is het binnen dit dieet de bedoeling dat je het menselijk lichaam dwingt tot het verbranden van lichaamsvet. Vaak gaat het lichaam alleen over op het verbranden van vet wanneer het zich in noodsituaties bevindt. De eerste energievoorraad zal het lichaam altijd uit de koolhydraten willen blijven putten, houd hier dus sterk rekening mee en weet waarom het verbranden van lichaamsvet zo lastig is. Het vervelende aan het lichaam is dat vet echter juist heel makkelijk opslaat. Vet is een stof die het lichaam van oudsher namelijk wil gebruiken om de moeilijkere tijden te kunnen doorkomen. Storend hierin is dat het lichaam deze vetreserves waarschijnlijk nooit meer gaat gebruiken en je dus met een verschot aan vet door het leven gaat, wat ongezonde bijeffecten op het lichaam zou kunnen hebben. Het Atkins dieet zorgt ervoor dat je door zo min mogelijk koolhydraten te eten zoveel mogelijk van dit lichaamsvet gaat verbranden.

Voordelen van het Atkins dieet

De voordelen van het Atkins dieet zijn gemakkelijk te benoemen. Allereerst is het grote voordeel aan dit dieet dat je je niet concreet aan een dieet hoeft te houden, maar het mogelijk is om met de richtlijnen die je van Atkins krijgt een eigen dieet samen te stellen. Wanneer je van plan bent om aan het Atkins dieet te starten raad ik je aan eerst goed te bedenken hoeveel kilo je precies van het huidige gewicht wilt verliezen om vervolgens in te kunnen schatten hoe en hoelang het Atkins dieet gevolgd moet worden.

Heeft het Atkins dieet ook nadelen?

Het grote nadeel aan het Atkins dieet is ook al direct vrij duidelijk. Bij het Atkins dieet zit je eigenlijk namelijk levenslang vast aan dit dieet. Natuurlijk kun je er altijd weer vanaf stappen, maar wanneer je de gegeven theorie exact opvolgt zul je voor je hele leven vastzitten aan dit dieet. Het Atkins dieet schrijft namelijk voor dat je direct weer aan het dieet begint als je overgewicht hebt. Wanneer je dus weer afvalt zul je opnieuw aan het dieet moeten beginnen en net zolang moeten doorgaan voordat je het geschikte gewicht hebt bereikt.

Een ander nadeel is dat lichaamsbeweging ook zeker vereist is, ook al volg je het Atkins dieet. Dat is echter bij alle diëten. Als je serieus denkt aan afvallen dan is dit dus geen reden om niet voor het Atkin dieet te kiezen.

Wanneer je van plan om aan het Atkins dieet te beginnen is dit wellicht een gemakkelijke opstap geweest. Op deze manier kun je ook precies schatten of het Atkins dieet iets voor jou is en wat de voor- en nadelen van dit dieet precies zijn.

Alternatieven voor het Atkins dieet

Naast het Atkins dieet zijn er ook nog enkele andere goed werkende diëten waarmee je kunt gaan lijnen. Alternatieven voor het Atkins dieet kun je zien op onze overzichtspagina Dieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *